Hovedseksjon

Elevrådet

Elevrådet tar opp saker fra klassene. På 5.-7. trinn er det satt av faste tider til klasseråd hver uke, mens yngre elever kan ta opp aktuelle saker når de har samling med klassen.

Her er noen saker som elevrådet har tatt opp:

  • Lek og aktiviteter i skolegården
  • Lekser
  • Trivsel og skolemiljø
  • Toaletter og garderober
  • Utbedring av undergangen ved Harald Hårdrådes plass

Noen ganger blir også elevrådet bedt om å diskutere saker eller bli med på andre møter. Elevrådet har for eksempel vært med på befaring sammen med FAU for å se på trafikkforhold i nabolaget. Da sendte elevene bilder og beskrivelser til Bymiljøetaten.

Det er planlagt en ny skole i Bjørvika. Elever fra Gamlebyen skole har fått komme med sine innspill og ideer i møte med arkitekter og planleggere.

Helt siden 2017 har elever, foresatte, driftsstyret og lokalpolitikere engasjert seg for å få utvidet skoleområdet ved Gamlebyen skole. Det har vært en tidkrevende sak med mange møter og mye planlegging. Elevene har lagd modeller, tegnet og beskrevet hvordan de ønsker at det skal bli. Hvis alt går etter planen, skal saken tas opp i bystyret i løpet av høsten 2024. Etter hvert vil elevene bli invitert til å delta i mer detaljert planlegging.

Vanligvis er noen fra elevrådet med som vertskap når det kommer besøk til skolen.

Skolens kontaktperson for elevrådet er Christian B. Antonsen som er miljøarbeider på 5.-7. trinn.

Elever står foran ei tavle og ser på ei skisse over skoleområdet. De  peker på bildet.

Lovgrunnlaget

Elevrådet er hjemlet i opplæringsloven. Der står det om medvirkning og skoledemokrati.

§ 10-2 Elevane sin rett til medverknad

Elevane har rett til medverknad i alt som gjeld dei sjølve etter denne lova, og har rett til å ytre meiningane sine fritt. Elevane skal bli høyrde, og det skal leggjast vekt på meiningane deira etter alder og modning.

§ 10-4 Skoledemokratiet

Skolen skal sørgje for at elevane og foreldra får vere med på å planleggje, gjennomføre og vurdere verksemda til skolen, mellom anna arbeidet med skolemiljøet, kvalitetsutvikling i opplæringa og fastsetjinga av skolereglar. Elevane skal ikkje delta i behandlinga av saker som er omfatta av lovfesta teieplikt.

Skolen skal leggje til rette for at alle elevane skal kunne ytre seg, og oppmuntre dei til å delta i skoledemokratiet. Skolen skal også hjelpe elevane i arbeidet med skoledemokratiet.

§ 10-5 Organiseringa av skoledemokratiet

Kvar grunnskole og vidaregåande skole skal ha eit elevråd som er valt av elevane ved skolen. Elevane kan velje å organisere seg på ein annan måte. [...]